12-05-2022Webinar: Clinton Young Foundation
Op 12 mei zullen Merel Pontier vanuit Texas en Guus Onnink, strafrechtadvocaat in Amsterdam en betrokken bij de stichting, vertellen over de zaak van Clinton Young en de Clinton Young Foundation.
Het bijwonen van dit webinar levert één lezingspunt op. Daarvoor dien je de gehele lezing digitaal aanwezig te zijn (hetgeen wordt gecontroleerd). De praktische details ten aanzien van het digitaal bijwonen van de lezing worden enige tijd voorafgaand aan de lezing gedeeld met de leden die zich hebben ingeschreven.
Aanmelden is inmiddels niet meer mogelijk.
De zaak Clinton Young:
Op 24 en 25 november 2001 vinden twee moorden in Texas plaats.
Bij de eerste moord op Doyle Douglas worden 4 jonge jongens in de leeftijd van 18 tot 22 jaar gearresteerd: David, Mark, Darnell en Clinton. De eerste drie vormen een groep hechte vrienden. Clinton, net 18 jaar en de jongste van het stel, kennen ze nog niet zo lang. Douglas is aan de achterkant en linkerkant van zijn hoofd beschoten. Clinton zat rechts (op de bestuurdersstoel) naast Douglas. Het lijkt onlogisch dat hij het pistool in een bocht om het hoofd van het slachtoffer zou hebben gehouden. Desondanks getuigen de drie vrienden dat Clinton de schutter was in beide zaken. Clinton weet niet wat zij hebben verklaard, maar besluit dat hij niet met de politie praat. Achteraf blijkt dat zij allen een deal hebben gesloten met de officier van justitie: aanzienlijke strafvermindering in ruil voor een getuigenis.
In de rechtszaal komt het zwijgrecht van Clinton een boemerang terug: omdat Clinton niet getuigt, zal de jury nooit zijn verhaal horen. De drie andere jongens passen hun verklaringen ontelbare keren aan en leggen tegenstrijdige verklaringen af. Een van hen getuigt zelfs onder ede het schot in de eerste zaak te hebben gelost. Forensisch bewijs wordt niet getest, niet aan de jury voorgehouden of ‘raakt zoek’. Desondanks krijgt Clinton een vernietigend oordeel van de jury te horen: schuldig. Hij wordt ter dood veroordeeld.
Bij de tweede moord op Samuel Patrey zou Clinton ook een man hebben doodgeschoten. De persoon met wie Clinton was, David Page, heeft verklaard dat Clinton heeft geschoten. Clinton ontkent dat. In 2017 komt er nieuw onderzoek naar een handschoen die op het plaats delict van de tweede moord is gevonden. Op de buitenkant zitten kruitsporen, in de binnenkant zit het DNA van David Page. Volgens de forensisch expert moet degene die de handschoen aanhad, Page dus, ook ter plekke hebben geschoten. Clinton Young heeft ook altijd verklaard dat de schutter handschoenen droeg. David Page wordt in zijn cel opgezocht door justitie en hij geeft toe dat hij Samuel Petrey heeft ontvoerd en daarover heeft gelogen tijdens het proces.
Clinton Young Foundation:
Clinton belandt als achttienjarige jongen op death row in de zwaarbeveiligde Polunksy Unit in Texas en wacht zijn executie af. Vanuit Nederland raakt Renate Bouwmeester bekend met de Clintons zaak en zij krijgen contact via een brievenwisseling. Dat leidt ertoe dat Renate de Clinton Young Foundation opricht in 2014. Zij tipt vervolgens Jessica Villerius, een documentairemaakster uit Nederland, over Clintons zaak. Jessica maakt – in het kader van haar documentairereeks ‘Code Rood’ – een aflevering over de doodstraf in de Verenigde Staten. In deze aflevering bezoekt Jessica Clinton op death row, waardoor Nederland bekend raakt met zijn zaak.
In 2017 maakt Jessica een aparte documentaire over Clintons zaak, genaamd ‘De Deal met de Dood’. In deze documentaire duikt zij in het dossier van Clinton en komt erachter dat Clinton de moorden niet kan hebben gepleegd. Ze confronteert medeverdachte David Page in de gevangenis met zijn wisselende uitspraken over zijn betrokkenheid en zijn verklaring, die hij tegen medegedetineerden heeft afgelegd, dat hij de werkelijke schutter is in de tweede moordzaak.
Datzelfde jaar wordt bekend gemaakt dat Clinton Young zal worden geëxecuteerd. Op het laatste moment wordt de executie stopgezet, omdat de rechtbank aanleiding ziet voor nieuw onderzoek vanwege de verklaringen van Page.
De Clinton Young Foundation blijft ondertussen, onder leiding van Merel Pontier, vechten voor de vernietiging van het doodsvonnis van Clinton. In 2019 vertrekt Merel Pontier zelfs naar Texas om daar strafrecht te studeren met het doel om als strafrechtadvocaat mensen uit de dodencel te helpen. Zij raakt betrokken bij het verdedigingsteam van Clinton en werkt vanuit Texas aan zijn zaak.
De Clinton Young Foundation is door de jaren gegroeid. Er zijn verschillende personen bijgekomen, die vanuit hun eigen land en eigen discipline, een steentje bijdragen aan de aandacht voor Clintons zaak en de doodstraf als verwerpelijk fenomeen.
Ernstige vormverzuimen zorgen voor een nieuw proces:
In 2020 komt schokkende informatie naar boven in Clintons zaak. De assistent-officier van justitie in de zaak van Clinton, Ralph Petty, blijkt 17 jaar lang in het geheim te hebben opgetreden als adviseur van de rechter in allerlei strafzaken, waaronder de strafzaak van Clinton.
Het Texaanse Court of Criminal Appeals (CCA) heropent daarop in 2021 zijn zaak en verwijst de zaak terug naar de rechtbank. Die adviseert in april Youngs veroordeling ongeldig te verklaren.Op 22 september 2021 geeft het CCA een definitief oordeel: Clinton Young heeft geen eerlijk proces gehad en de veroordeling tot de doodstraf wordt vernietigd. Jessica heeft hier een derde documentaire over gemaakt (Deal met de Dood).
Twee maanden later wordt Clinton van death row afgehaald en naar een regulier gevangenis overgeplaatst. In januari 2022 wordt een borgsom vastgesteld voor Clinton. Mede door hulp van sponsors weet de Clinton Young Foundation de betaling van de borg te regelen, waardoor Clinton – na 20 jaar in eenzame afzondering – vrijkomt.
Leven na detentie:
Sindsdien probeert Clinton zijn leven op te pakken, na 20 jaar eenzame opsluiting. Clinton ondervindt de gevolgen van institutionalisering na jarenlange detentie. Bijna twintig jaar lang had hij amper menselijk contact gehad en was elke dag volgens een vast stramien verlopen. In de laatste documentaire van Jessica (april 2022) over de vrijlating en het leven van Clinton buiten de muren (Clinton Young: ‘About Time’) wordt een bewonderingswaardig portret neergezet van een man, die geniet maar tegelijkertijd ook worstelt met zijn vrijheid en maatschappelijke veranderingen.
De Clinton Young Foundation werkt nog steeds hard aan de zaak. Niet alleen vanuit Texas, maar ook in Nederland. Volgens de Clinton Young Foundation staat de zaak van Clinton namelijk symbool voor de onrechtvaardigheid van het Amerikaanse strafsysteem. De stichting heeft haar doelstelling verbreed en zet zich inmiddels in voor gevangenen met lange gevangenisstraffen en doodstraffen in de VS.
Op de website (https://clintonyoungfoundation.com/) wordt de zaak van Clinton beschreven en kunnen de documentaires over Clinton worden bekeken. Wij bevelen de documentaires van harte aan om een compleet beeld te krijgen van het verloop van de zaak en het leven na detentie.
Aanmelden webinar Clinton Young Foundation
De inschrijving is gesloten.